Kestävän kehityksen sertifiointi

Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi on OKKA-säätiön ylläpitämä järjestelmä, joka tarjoaa arviointityökaluja, materiaaleja, neuvontaa ja koulutusta koulujen ja oppilaitosten kestävän kehityksen työn tueksi. Järjestelmä perustuu kestävän kehityksen kriteereihin, jotka kannustavat henkilöstöä ja opiskelijoita arvioimaan ja kehittämään yhdessä oppilaitoksen toimintaa.

Kriteerit käsittelevät oppilaitoksen toiminnan ympäristönäkökohtia kuten materiaalien, energian ja veden käyttöä sekä jätteiden lajittelua ja kierrätystä. Lisäksi ne koskettavat sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden teemoja kuten turvallisuus, hyvinvointi, kiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisy, ravinto ja terveys sekä kulttuuriperintö ja monikulttuurisuus.

Kriteerien avulla oppilaitos voi rakentaa oman kestävän kehityksen ohjelman. Ne mahdollistavat myös toiminnan ulkoisen arvioinnin ja sertifioinnin, ja ovat yhteensopivia oppilaitosten laatutyökalujen kanssa. Sertifiointi on suunnattu peruskouluille, lukioille, ammatillisille oppilaitoksille ja vapaan sivistystyön oppilaitoksille. Järjestelmän työkaluja ovat hyödyntäneet useat sadat oppilaitokset ja tuhannet opettajat. OKKA-säätiö on kouluttanut Suomeen 86 arvioijan laajuisen valtakunnallisen kestävän kehityksen auditoijaverkoston, joka koostuu opettajista ja kestävän kehityksen asiantuntijoista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö avustaa kestävän kehityksen sertifiointitoimintaa vuosittaisella 60 000 euron kiinteällä määrärahalla. OKKA-säätiö kattaa osan sertifiointijärjestelmän rahoituksesta. Sertifikaatin hakeminen OKKA-säätiöltä on oppilaitokselle maksutonta, mutta oppilaitos korvaa auditoijalle ulkoisen arvioinnin kustannukset. OKKA-säätiö kehittää sertifointijärjestelmää erillishankkeissa sertifioinnin yhteistyötahojen kanssa.

OKKA-säätiön verkkosivulle

Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi