Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi

Kestävän kehityksen teko -kilpailun satoa

Takaisin kestävän kehityksen tekojen luetteloon

OmniaShop - kestävän kehityksen oppilaitosmyymälä


Toimija

Kuvaus teosta tai toimintamallista


Kunniamaininta Kestävän kehityksen teko -kilpailussa 2014


OmniaShop on ammatillisessa oppilaitoksessa toimiva kestävän kehityksen myymälä ja monimuotoinen oppimisympäristö. Sen toimintaa ohjaavat arvot ovat ekologisuus, taloudellisen ja sosiokulttuurisen kestävän kehityksen edistäminen sekä kestävän elämäntavan painottaminen. Myymälän toiminnoissa yhdistyy pienten kädentaitajayritysten, opiskelijayritysten, Omnian nuorten työpajojen, oppilaitoksen osastojen ja oppilaitoksen osuuskunnan tuote- ja palvelutarjonta.

Myymälässä on monipuolinen valikoima tuotteita ja palveluita, jotka tarjoavat vaihtoehdon perinteisille markettituotteille. Valikoiman painopiste on käsityötuotteissa, jotka on tehty laadukkaista, ekologisista ja kestävistä materiaaleista. Myymälässä järjestetään myös pienimuotoista pajatoimintaa, jonka tarkoitus on ylläpitää perinteisiä kädentaitoja arjen toiminnoissa.

OmniaShop on Suomen ekoyrittäjien jäsenyritys. Myymälään hyväksyttävät yrittäjät valitaan kestävän kehityksen kriteerein. Lisäksi yrittäjien toimintaansa ja tuotteita monitoroidaan jatkuvasti kriteereiden perusteella. Useiden tuotteiden tuotosta menee osa hyväntekeväisyyteen kuten Aamumaan saippuat ja kynttilät WWF:lle, Caring Hands-koruista kokonaisuudessaan Caring Hands-järjestölle.

OmniaShop oli mukana EcoEduShop-hankkeessa 2012-2013 case-esimerkkinä kestävän kehityksen myymälästä oppilaitoksessa. Hankkeen tuloksena syntyi käsikirja kestävän kehityksen kaupasta sekä runko valmennukselle.

OmniaShop sijaitsee Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian Espoon keskuksen kampuksella ja palvelee arkisin tiistaista perjantaihin. Palaute innovatiivisuudesta sekä kansallisen että kansainvälisen tason vierailta on ollut innostunut ja kannustava.

Toimintamallin vahvuuksia

  • Opiskelijat voivat osallistua OmniaShopin toimintaan työssäoppimisjaksollaan osana ammatillisia opintoja.
  • OmniaShop tekee yhteistyötä myös ammattikorkeakoulujen kanssa (esimerkiksi työelämälähtöiset projektitehtävät, kuten markkinoinnin suunnittelu ja toteutus sekä erilaisia opinnäytetyön aiheita ammattikorkeakouluopiskelijoille).
  • Toiminnassa mukana olevat yritykset voivat tarjota opiskelijoille vastaavia työelämälähtöisiä tehtäviä.
  • Toiminta yhdistää opiskelijat ja yritykset sekä lisää seudun asukkaiden tietoa kestävästä kehityksestä.
  • Jatkuva, johdonmukainen toiminta näyttää kestävän kehityksen esimerkkiä opiskelijoille, henkilökunnalle ja asiakkaille.
  • Yrittäjiä kannustetaan sopimusten kriteerien kautta entistäkin laajempaan ekologiseen toimintaan (esim. mahdollisimman lyhyt ja jäljitettävissä oleva tuotantoketju, ekologinen pakkaaminen).
  • Pajatuotteiden tekemisessä asiantuntevat ohjaajat antavat valmiudet monipuolisiin kädentaidon tekniikoihin.
  • Tuotteet valmistetaan laadukkaiksi ja käytännöllisiksi tuotteiksi, jotka vastaavat asiakkaiden tarpeisiin.

LISÄTIETOA

Yhteyshenkilö: Myymäläkoordinaattori Kati Aulén
Sähköposti on muotoa: etunimi.sukunimi@espoo.fi (nimi ilman heittomerkkiä)

Takaisin kestävän kehityksen tekojen luetteloon