Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi

Kestävän kehityksen teko -kilpailun satoa

Takaisin kestävän kehityksen tekojen luetteloon

Vähäpäästöisten autojen messut


Toimija

Kuvaus teosta tai toimintamallista


Koulun ympäristötyöryhmä toteutti energiapihien autojen minimessut. Oppilaat toimivat ideointiryhmänä, valokuvaajina ja messuoppaina tarpeen vaatiessa. Minimessuilla oli esillä Hinku-kuntien omistama sähköauto, opettajan kaasuauto, sekä koulun oppilaan omistama dieselmoottorinen mopo-auto.

Tilaisuus oli avoin yleisölle. Mahdollisuutta kokeilla eri autojen kyytiä pientä maksua vastaan mainostettiin ennakkoon. Korvaus menisi lyhentämättömänä Lohjan Lukion Haiti-hankkeeseen.

Messuilla esiteltiin erilaisia kulkuneuvoja ja niiden hiilijalanjälkeä. Esillä olleiden autojen lisäksi kerrottiin vetyautosta, Bioforesta ja eri vaihtoehtoisista metaanivalmistustavoista autoteollisuudelle.

Opetus toteutui kilpailulomakkeella, jossa ryhmien piti yhteistyössä löytää energiatehokkaita ratkaisuja. Paras luokka palkittiin aamuavauksessa myöhemmin. Kyselylomake sekä taulukko eri moottorivaihtoehtojen hyvistä ja huonoista puolista oli tarjolla myös yleisölle suomeksi ja ruotsiksi.

Valitettavasti ajankohta perjantai-iltapäivänä ei houkutellut suurta yleisöä. Tapahtuma näkyi kuitenkin viestimissä ja poiki toisen automessun Virkkala päivänä 16.8.2014.

Lukukauden aikana koulun entinen oppilas, nykyisen autovuokraamoyrittäjä, vieraili koulussa ja esitteli Tesla-sähköautoa oppilaille. Koulun eläkkeelle siirtyvä Vihreä lippu-opettaja sai autolla kunniakierroksen. Yrittäjyyskasvatuksen valinnaisryhmä ja Vihreä lippu-raadin oppilaat haastattelivat sähköauton omistajaa.

Toimintamallin vahvuuksia

  • Lapset ja oppilaat saivat kysyä, ideoida ja ottaa kuvia nettisivuja ja viestimiä varten.
  • Pari oppilasta sai myös kertoa kokemuksistaan ja näkemyksistään viestimille tapahtumapäivänä.
  • Messujen kautta oppilaat huomasivat, että Vihreä lippu-toiminta koskee koko koulua.
  • Opettajien ja oppilaiden tietoisuus henkilöliikenteen vaihtoehtoista kasvoi.
  • Teslan vierailu lisäsi kiinnostusta sähköautoiluun, kun moni huomasi sähköauton mahdollisuudet nopeudessa, tehossa ja tilavuudessa.

LISÄTIETOA

Yhteyshenkilö: Johnny Kronqvist
Sähköposti on muotoa: etunimi.sukunimi@lohja.fi

Takaisin kestävän kehityksen tekojen luetteloon