Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi

Kestävän kehityksen teko -kilpailun satoa

Takaisin kestävän kehityksen tekojen luetteloon

Toiminnallinen isänpäivälahja


Toimija

Kuvaus teosta tai toimintamallista

Päiväkodilta ja henkilökunnan kodeista kerättiin kaikenlaista jätemateriaalia pullonkorkeista kuivattuihin avokadon kuoriin. Lapset saivat valita haluamansa materiaalit ja askarrella niistä isän kanssa haluamansa asian.

Pestiin ja kerättiin tyhjiä maitopurkkeja, joihin lapset laittoivat valitsemansa ”aarteet”. Mukaan kotiin laitettiin filmipurkeissa liimaa (ettei ainakaan liiman puuttuessa askartelut jäisi askartelematta) sekä ohjeet, joista selvisi, mistä oikein on kysymys.

Kotona lapset miettivät yhdessä isän kanssa, mitä haluavat lapsen päiväkodilta valitsemasta materiaalista askarrella. Kotoa löytyvää lisämateriaalia sai mieluusti myös käyttää.

Isänpäivän jälkeen työt tuotiin päiväkodille ja lapset esittelivät niitä toisille lapsille. Töistä koottiin näyttely päiväkodille kaikkien nähtäväksi ja ihasteltavaksi.

Toimintamallin vahvuuksia

  • Perinteisesti lapset vievät isänpäivälahjaksi jotain lasten tekemiä omia askareluja. Tavoitteena oli saada isät lastensa kanssa yhdessä suunnittelemaan ja touhuamaan.
  • Ryhmä on hyvin monikulttuurinen. Kotiin menevän ohjeen teksti käännettiin 6 kielelle, jotta asiamme ymmärrettäisiin paremmin kaikissa perheissä.
  • Päiväkodissa jokainen lapsi kertoi omalla tavallaan työn valmistamisesta isän kanssa ja työn lopputuloksesta.
  • Töiden esittelyssä tuli esille kuinka mukavaa oli isän kanssa kotona touhuta ja saada aikaan hienoja juttuja, eikä tarvinnut mennä kauppaan ostamaan mitään uutta.
  • Lasten ja isien ylpeys töistä yllätti. Työt olivat rajattoman mielikuvituksellisia ja niistä näki valtavan innostuksen ja paneutumisen tekemiseen, myös isien kertomiset olivat liikuttavia.
  • Vanhempien ymmärrys ja aito kunnioitus lahjaa kohtaan yllätti. Eräs äiti kertoi myöhemmin, kuinka oli ihmetellyt, mitä ihmettä tämä romu tarkoittaa, ja miten ihmettely oli muuttunut seuratessaan isän ja lapsen touhuja ja lopputulosta.
  • Tarinat lahjoista saivat aikaan hyvää mieltä ja myös ajattelemisen aihetta kaikille, jotka olivat toiminnasta osallisina ja joille olemme isänpäivälahjasta kertoneet.
  • Töiden esitteleminen ryhmälle oli myös puheen ja kielen kehityksen tuen tarpeen lapsille (ryhmä integroitu pienryhmä, 3 - 6v) erityisen motivoivaa.

LISÄTIETOA

Yhteyshenkilö: Auli Vasala
Sähköposti on muotoa: etunimi.sukunimi@gmail.com

Takaisin kestävän kehityksen tekojen luetteloon