Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi

Kestävän kehityksen teko -kilpailun satoa

Takaisin kestävän kehityksen tekojen luetteloon

Hiljennä hetkeksi


Toimija

Kuvaus teosta tai toimintamallista

Kiireen keskellä pitää välillä muistaa pysähtyä ja ottaa toiset huomioon. Hiljennä hetkeksi on ollut vuosia oppilaitoksemme teemana ja käytänteenä. Tavoitteena on oppia yhdessä rentoutumaan ja pysähtyä välillä lataamaan itseään, jotta elämä ei menisi liian kiireellä ohitsemme.

Välillä voidaan pysähtyä ja tehdä vaikka ruokaa nuotiolla, kilpailla kävyn heitossa sankoon ja vain olla ja tutustua toisiimme. Useat opiskelijat ja vierailijat ovat sanoneet, että meidän oppilaitoksessamme on kodinomainen tunnelma. Ehkä yksi syy siihen on että hiljennämme välillä yhdessä hetkeksi.

Oppilaskunta järjestää vuorollaan perjantaipysäkin ohjelman. Perjantaipysäkillä kerran kuukaudessa kokoonnumme kaikki ilmaiselle pullakahville koulumme ruokasaliin ja hiljennymme hetkeksi yhteisen ohjelman parissa.

Oulun Palvelualan Opiston perinteenä ovat kevät- ja jouluateriat. Nämä ateriat valmistamme yhdessä ja yhdessä kokoonnumme ne myös nauttimaan.

Opiskelijoiden kanssa suunnittelemme retkiä luontoon. Olemme käyneet mm. Koitelin koskella, Kallioselän kämpällä ja Liminganlahden lintutornilla retkeilemässä ja ruokaa laittamassa.

Opiskelijat ovat keränneet kirpputorien avulla rahaa Plan-kummilapsellemme. He ovat osallistuneet myös nälkäpäiväkeräyksiin.

Toimintamallin vahvuuksia

  • Luontokokemusten ja hiljentymisen kautta on oppilaitoksessa virinnyt keskustelua kiireestä ja sen "välttämättömyydestä".
  • Antamalla itselle aikaa vain olemiseen jaksaa paremmin ja saa hyviä eväitä tulevaisuuteen.
  • Retket luontoon antavat opiskelijoille kipinää omaehtoisiin luontokokemuksiin.
  • Eri ryhmien yhteiset iltapäivät lisäävät ryhmähenkeä. Mukana on myös maahanmuuttajaopiskelijoita.
  • Plan-kummityttö Bangladeshissa ja nälkäpäiväkeräyksiin osallistuminen saavat ajattelemaan ja auttamaan heikompiosaisia.
  • Ne kehittävät empatian kykyä ja antavat eväitä elämänarvojen pohdinnalle.
  • "Vähemmän voi olla enemmän."

LISÄTIETOA

Yhteyshenkilö: Eeva Tiirola
Sähköposti on muotoa: etunimi.sukunimi@opao.fi

Takaisin kestävän kehityksen tekojen luetteloon