Kumppanuusmaatalous
1. palkinto Kestävän kehityksen teko -kilpailussa 2014 |
Toimija
Perho liiketalousopisto (Helsinki)
Kuvaus teosta tai toimintamallista
Ravintolakoulu Perho on ollut Herttoniemen Ruokaosuuskunnan Pelto-hankkeen jäsenenä huhtikuusta 2013 alkaen. Osuuskuntatoiminnassa on mukana noin 170 jäsentä. Perho ostaa 10 sato-osuutta vuosittain keväällä, samalla jakaen myös riskin tulevasta satokaudesta. Kumppanuusmaatalous mahdollistaa ravintolan ja koulun yhteistyön suoraan viljelijän kanssa. Satokauden riski jaetaan, jolloin tuottajan (ruokaosuuskunta) ei yksin tarvitse ottaa riskiä. Henkilökunta, opiskelijat ja opiskelijaryhmät osallistuvat aktiivisesti peltotöihin eri vuodenaikoina. Luomuraaka-aineita hyödynnetään Ravintola Perhossa ja opetuskeittiöissä.
Kumppanuusmaataloustoiminta mahdollistaa tuottajan ja tulevien ammattilaisten yhteistyön rakentamisen ja ammattiylpeyden kehittymisen jo opiskeluaikana. Tietämys tuotteista innostaa ruuan alkuperän kertomisessa asiakkaille. Opiskelija oppii luomu- sekä biodynaamisen viljelyn periaatteet, ja että lähellä viljelty ja tuotettu ruoka minimoi pakkausmateriaalien käyttöä (jätemäärä) ja kuljetuksen aiheuttamia päästöjä (hiilijalanjälki).
Mobiilioppimisen mahdollisuuksia hyödynnetään eri muodoissaan (valokuvaus, videointi, hakupalvelujen käyttäminen uusiin tuotteisiin tutustumisessa). Tulevaisuuden tavoitteena on saada digitaalinen tietopankki, jonne tallennetaan esim. Ruokaosuuskuntaan liittyvää materiaalia ja reseptiikkaa.
Toimintamallin vahvuuksia
|
Lisätietoa
Video: Ravintolakoulu Perho ja kumppanuusmaatalous
Kaupunkilaisten oma pelto (Herttoniemen Ruokaosuuskunta)
Yhteyshenkilö: Jarmo Åke
Sähköposti on muotoa: etunimi.sukunimi@perho.fi (huomaa Å->A)