Sertifikaatin uusimisauditointi on ensimmäistä sertifiointiauditointia lyhyempi ja kevyempi tapahtuma. Tavoitteena on, että auditoinnin kesto olisi noin puolen päivän mittainen, kun kohteena on yksittäinen koulu tai oppilaitoksen yksikkö. Mikäli auditointi kattaa useita yksiköitä, sen kesto on pidempi.
Uusimisauditoinnin lähtökohtana on tarkastella oppilaitoksen kestävän kehityksen toiminnassa tapahtuneita muutoksia sertifiointiauditoinnin tai edellisen uusimisauditoinnin jälkeen. Erityisesti tarkastellaan jatkuvan parantamisen toteutumista sekä toiminnan tason säilymistä kriteerien minipisterajojen (peruskoulut ja lukiot, vapaan sivistystyön oppilaitokset) tai kestävän kehityksen toiminnan tason vaatimusten (ammatilliset oppilaitokset) edellyttämällä tasolla. Uusimisauditoinnin tärkeä tavoite on samalla kehittää oppilaitoksen itsearviointikäytäntöä.
Uusimisauditoinnissa on mukana vahva kehittävä näkökulma. Siksi auditointipäivän lopuksi käytävä yhteinen palautekeskustelu on tärkein osa auditointia. Auditoijan tehtävänä on antaa kannustavaa palautetta oppilaitoksen vahvuuksista ja kehittämisen kohteista. Oppilaitos ja auditoija voivat sopia myös kirjallisen palautteen antamisesta, mutta se ei ole välttämätöntä, jos palautekeskustelu on riittävän perusteellinen.
Huom! Kestävän kehityksen sertifioinnin kriteerit eivät edellytä oppilaitokselta erillisiä kestävän kehityksen asioiden hallinnan käytäntöjä. Esimerkiksi kehittämistavoitteet voidaan määritellä keke-ohjelman sijaan vuosi- tai toimintasuunnitelmassa, keke-teemoihin liittyvät käytännöt ohjeistaa toimintajärjestelmässä ja keke-työn arviointi voi olla osa oppilaitoksen laadunarviointia.
Sivun vasemman laidan linkeistä löydät lisätietoa uusimisauditoinnin toteutuksesta.