Uusi työkalu kestävän kehityksen ohjelman rakentamiseen

Oulun kaupunki on laatinut koulujen kestävän kehityksen ohjelmien rakentamisen tueksi webtyökalun, joka on Opetushallituksen oppimisympäristöjen kehittämishankkeen ansiosta netissä vapaasti kaikkien koulujen ja oppilaitosten käytettävissä. Työkalu koostuu Oppilaitosten kestävän kehityksen kriteereistä johdetuista tavoitteista ja niitä tukevista käytännöllisistä toimenpiteistä.

Koulu voi valita vuosisuunnittelun yhteydessä Keke-työkalun avulla itselleen sopivan määrän toimenpiteitä. Lukuvuoden lopussa sovitut tehtävät arvioidaan. Monipuolisesti toimenpiteitä toteuttamalla koulu kehittyy kestävän kehityksen oppilaitokseksi ja voi halutessaan hakea ulkoista tunnusta kuten Vihreää lippua tai Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaattia.

Keke-työkalu koostuu suunnitteluosiosta ja arviointiosiosta. Työkalua voi käyttää kestävän kehityksen kriteereihin ja toimenpiteisiin tutustumiseen, mutta oman koulun tietojen tallentaminen edellyttää ohjelmaan rekisteröitymistä.

Työkalun avulla hahmottuvat kaikki kestävän kehityksen ulottuvuudet, eikä koulun työ jää pelkästään jätteiden lajitteluun tai tietokoneiden ja valojen sammutteluun. Keke -työkalu on myös hyvä väline koulun johdolle kehittää kestävän kehityksen johtamiseen ja hallintaan liittyviä asioita.

Keke–työkalun toimintaperiaate:

  1. Rekisteröidy, jotta tekemäsi valinnat säilyvät arviointia varten.
  2. Valitse kestävän kehityksen kriteerin mukainen aihe ja sieltä sopivat toimenpiteet (avuksi on tarjolla tukimateriaalia).
  3. Valitulle toimenpiteelle määrätään vastuuhenkilö, toteuttamisen aikataulu ja halutessa myös toteutustapa.
  4. Koonti-kohdassa näet valitsemasi toimenpiteet tavoitteineen.
  5. Tulosta valmis koulun kestävän kehityksen toimintasuunnitelma.

Kestävän kehityksen ohjelmatyökaluun pääset klikkaamalla sertifioinnin nettisivujen oikeassa laidassa olevaa kuvaketta.

Suora linkki keke-ohjelmatyökaluun

Julkaistu: 15.8.2011

Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi