Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen sertifiointi on käynnistynyt

Kriteerit ovat tuki opistojen kehitystyölle

OKKA-säätiö on vahvistanut kestävän kehityksen kriteerit vapaan sivistystyön oppilaitoksille. Kriteerit tarjoavat työvälineen, jonka avulla kansanopistot, kansalaisopistot, opintokeskukset, kesäyliopistot ja liikunnan koulutuskeskukset voivat sisällyttää kestävän kehityksen näkökulman johtamiseen, koulutusten toteutukseen ja toimintakulttuuriinsa. Kriteerit mahdollistavat myös opiston kestävän kehityksen toiminnan sertifioinnin.

Kriteerit kannustavat koko opistoyhteisöä arvioimaan ja kehittämään yhdessä opiston toimintaa. Kriteereitä voidaan hyödyntää osana opiston laatutyötä, esimerkiksi CAF-malliin perustuvan arvioinnin yhteydessä.

Kestävä kehitys – vapaan sivistystyön mahdollisuus

Vapaan sivistystyön oppilaitoksilla on keskeinen rooli kestävän kehityksen tiedon ja osaamisen edistämisessä. Vapaan sivistystyön tarkoituksena on elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta tukea yksilöiden persoonallisuuden monipuolista kehittymistä ja kykyä toimia yhteisössä sekä edistää kansanvaltaisuuden, tasa-arvon ja moniarvoisuuden toteutumista suomalaisessa yhteiskunnassa. Laki vapaasta sivistystyöstä määrittelee yhdeksi vapaan sivistystyön tarkoitukseksi myös kestävän kehityksen edistämisen.

Vapaan sivistystyön vahvuuksia ja mahdollisuuksia kestävän kehityksen edistämisessä ovat monipuoliset ja joustavat oppimisen tavat, joissa korostuvat muun muassa oppijoiden omat kokemukset ja kiinnostuksen kohteet, toiminnallisuus, erilaisten oppimisympäristöjen hyödyntäminen ja vuorovaikutteinen oppiminen. Vapaa sivistystyö pystyy nopeasti reagoimaan yhteiskunnasta ja ympäristöstä nouseviin tarpeisiin.

Vapaan sivistystyön oppilaitosten vahva verkottuminen paikallisten, alueellisten ja kansainvälisten toimijatahojen kanssa tarjoaa oppilaitoksille ja niiden opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua kestävän tulevaisuuden rakentamiseen niin omassa lähiympäristössään kuin maailmanlaajuisesti.

Kriteerien suunnittelu

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerien suunnittelusta vastasivat vuosina 2012–2013 OKKA-säätiö ja Osuuskunta Eco-One. Työn tukena toimi valtakunnallinen kansanopistojen ja kansalaisopistojen pilottiverkosto, joka testasi ja kommentoi kriteereitä. Kriteerien kehitystyöhön osallistuivat myös Suomen Kansanopistoyhdistys, Kansalaisopistojen liitto ja Opintokeskukset ry. Kriteerien kehittämistyöhön saatiin tukea Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämästä ympäristöministeriön ympäristökasvatuksen hankeavustuksesta.

Ohjeet ja työkalut

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteereiden käytön tueksi sertifioinnin www-sivulle on laadittu ohjeet ja itsearvioinnin työkalut, joita opistot voivat hyödyntää oman toimintansa kehittämiseen ilman sertifiointitarkoitusta. Sivuilta löytyy ohjeistus myös sertifikaatin hakemiseen.

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerit ja tukiaineistot

Julkaistu: 1.9.2013

Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi