Yhteiskuntasitoumus esillä Unescon keke-kasvatuksen maailmankonferensissa

Unescon kestävän kehityksen kasvatuksen maailmankonferenssi järjestettiin 10.-12. marraskuuta Japanin Aichi-Nagoyassa. Opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteeri Kari Anttilan johtaman Suomen delegaation virallisessa lausunnossa nostettiin esille Suomen parhaina kestävän kehityksen kasvatuksen käytänteinä perusopetuksen opetussuunnitelmauudistus ja Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen toteutus opetus- ja kasvatussektorilla.

Suomen yhteiskuntasitoumusprosessi on kansainvälisesti ainutlaatuinen ja se on herättänyt runsaasti kiinnostusta muuan muassa YK:ssa järjestön valmistellessa maailmalle uuttaa Post 2015-kehitysagendaa. Opetus- ja kasvatussektori kulkee toimialana sitoumuksen toteutuksen kärjessä, mitä myös Suomen lausunnossa painotettiin.

Esimerkkeinä annetuista sitoumuksista lausunnossa nostettiin esille OAJ:n, OKKA-säätiön ja koulutus- ja kasvatusalan järjestöjen haastekampanja sekä LUMA-keskuksen sitoumus panostuksesta kestävän kehityksen tutkimus- ja kehitystoimintaan ja kestävän kehityksen kasvatuksen toimintamallien rakentamiseen.

Japanin konferenssissa vedettin yhteen myös päättyvän Unescon kestävän kehityksen koulutuksen vuosikymmenen tuloksia sekä julkistettiin uusi kestävän kehityksen koulutuksen maailmanlaajuinen toimintaohjelma (Global Action Programme on Education for Sustainable Development).

Lisää aiheesta

Kestävän kehityksen haastekampanja

OKKA-säätiö, OAJ, Suomen Ympäristökasvatuksen Seura, Lastentarhanopettajaliitto, Suomen Kansanopistoyhdistys, Kansalaisopistojen liitto ja Vapaa Sivistystyö ry kannustavat opetus- ja kasvatussektorin toimijoita sitoumusten antamiseen. Yhteiskuntasitoumus on kansallisesti ja kansainvälisesti mekittävä kestävän tulevaisuuden rakentamisen väline.

Näytetään yhdessä, että kestävä tulevaisuus syntyy oppimisen kautta!

Julkaistu: 18.11.2014

Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi