Sertifikaatin hakemisoikeus

Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaattia voivat hakea

  • peruskoulut ja aikuisten perusopetusta antavat oppilaitokset
  • lukiot ja aikuislukiot
  • ammatillista koulutusta antavat oppilaitokset
  • vapaan sivistystyön oppilaitokset (kansanopistot, kansalaisopistot, opintokeskukset, kesäyliopistot ja liikunnan koulutuskeskukset)
  • taiteen perusopetusta antavat oppilaitokset
  • kasvatus- tai sivistystehtävän omaavat järjestöt
  • lastenkulttuurikeskukset

Kestävän kehityksen kriteereistä voidaan jatkossa laatia tarpeen mukaan sovelluksia myös muille organisaatiomuodoille.

 

Oppilaitos tai muu organisaatio voi hakea sertifiointia koko toiminnalleen tai osalle toimintaansa, kuten esimerkiksi jollekin koulutusyksikölle. Sertifioinnin edellytyksenä on, että sertifioinnin kohteena olevaa toimintaa voidaan arvioida Oppilaitosten kestävän tulevaisuuden indikaattoreiden perusteella. Epäselvissä tapauksissa OKKA-säätiö ratkaisee sertifikaatin hakemisoikeuden. Hakijana voi toimia myös koulutuksen järjestäjä, mutta itsearviointi, ulkoinen arviointi ja sertifiointi tehdään aina oppilaitosta tai sen osaa koskevasti.

Tarkentavia ohjeita: vapaan sivistystyön oppilaitokset

Mikäli vapaan sivistystyön oppilaitos järjestää myös muihin koulumuotoihin lukeutuvaa opetusta (esimerkiksi perusopetusta, lukiokoulutusta, taiteen perusopetusta tai ammatillista peruskoulutusta), voidaan sertifiointi rajata vain vapaan sivistystyön opetukseen. Mikäli myös muihin koulumuotoihin kuuluva opetus halutaan sertifioinnin piiriin, sovelletaan opetuksen arvioinnin kyseisen koulumuodon opetuksen arvioinnin kriteereitä tai indikaattoreita (peruskoulut ja lukiot, taiteen perusopetus tai ammatillinen koulutus). Opintokeskusta ylläpitävä sivistysjärjestö voi arvioida ja sertifioida koko toimintansa soveltamalla sekä vapaan sivistystyön että järjestöjen kestävän tulevaisuuden indikaattoreita.

Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi